Waarom versuikerd honing?

Gepubliceerd op 28 maart 2025 om 18:18

Is honing nog goed als hij korrelig of hard geworden is? Jazeker! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is versuikerde honing juist een teken van kwaliteit en dat de honing echt is. Industriële honing blijft vaak vloeibaar omdat hij sterk verhit en gefilterd wordt, maar dit gaat ten koste van de smaak, geur, goede enzymen en mineralen. 

Bloemenhoning kritaliseert sneller dan boshoning / honingdauw

Honing die versuikerd is, wordt ook wel gekristalliseerde honing genoemd. Het is een natuurlijk proces waarbij vloeibare honing langzaam korrelig en hard wordt. Alle pure honing zal uiteindelijk kristalliseren. Hoe snel dit gebeurt, hangt af van de temperatuur, de manier van verwerking en de soort honing.

 

Temperatuur 

In de bijenkast zorgen de bijen voor het ideale klimaat om de honing vloeibaar te houden. Dit is op een temperatuur van ongeveer 30-35°C. Honing kristalliseert omdat het een oplossing is van suiker in water, waarbij de verhouding suiker hoog is om bij kamertemperatuur opgelost te blijven. Zodra de honing uit de bijenkast wordt gehaald en de temperatuur lager is, kan de honing dus gaan kristalliseren.

Manier van verwerking

Verhitte en sterk gefilterde honing kristalliseert niet of nauwelijks. Dat komt omdat bij industriële filtering stuifmeel, wasdeeltjes en microscopische kristallen worden verwijderd. Deze kleine deeltjes die als kristalkernen dienen, zijn normaal de basis waarop nieuwe kristallen groeien. Door de hoge temperaturen ontstaan bovendien kwaliteitsverliezen. Natuurlijke enzymen, aroma’s en een deel van de vitamines en antioxidanten gaan verloren. Versuikering is daarom juist een teken dat de honing niet industrieel is bewerkt om hem kunstmatig vloeibaar te houden.

Soort honing

Honing met van nature een hoger glucosegehalte zal sneller kristalliseren dan honing met meer fructose. Bloemenhoning bevat vaak meer glucose van wilde bloemen, waardoor de honing sneller volledig kristalliseerd of er een harde laag onderin de pot ontstaat. Acaciahoning, boshoning en kastanjehoning blijven daarentegen veel langer vloeibaar omdat ze meer fructose bevatten.

 

Wat kun je doen?

Je kunt de honing gewoon gebruiken als broodbeleg of in warme dranken. Als je de honing vloeibaar wilt maken, plaats de pot dan een dag bij de verwarming bij maximaal 40°C. Langzaam op deze temperatuur verwarmen behoudt de kwaliteit het beste. Bewaar de honing op een droge plaats, niet koeler dan kamertemperatuur (±18-25 °C) en de pot goed afgesloten. Wil je een honing die minder snel kristalliseert, kies dan voor acasia, boshoning of kastanjehoning


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.