Citroencake 🍋

Maak zelf deze lekkere citroencake met extra vierge olijfolie in plaats van boter. Olijfolie helpt de cake langer vochtig en mals te houden. Het droogt minder snel uit. Daarnaast geeft het de cake een zachte structuur en een subtiele fruitige smaak. Veel mensen kiezen steeds vaker bewust voor onverzadigde vetten in plaats van verzadigde vetten.

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 3 eieren
  • 150 ml extra vierge olijfolie Arbequina
  • 120 ml melk
  • 200 g rietsuiker
  • 1 zakje bakpoeder (16 g)
  • rasp van 1 citroen
  • sap van 1 citroen
  • snufje zout

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 175 °C (hetelucht).

2. Vet een cakevorm of springvorm van ca. 22 cm licht in met olijfolie. 

3. Klop de eieren en suiker in vijf minuten in een grote kom luchtig.

4. Voeg de 150 ml olijfolie, melk, citroenrasp en citroensap toe, meng goed.

5. Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven het mengsel en mix of spatel het er voorzichtig door tot een glad beslag.

6. Giet het beslag in de vorm.

7. Bak de cake 40 minuten in het midden van de oven, tot hij goudbruin is en een prikker er schoon uitkomt.

Wist je dat 🔎

Als de oven op 175 °C staat wordt de olijfolie in de cake zelden heter dan 120 °C tijdens het bakken. In het beslag zit veel water (melk, eieren en citroensap). Het water in het beslag begint te verdampen zodra het wordt verhit. Zolang er nog water aanwezig is, houdt het verdampende water de temperatuur van het beslag rond het kookpunt van water op ongeveer 100 °C. Dus zelfs als de oven op 175 °C staat, zal de olijfolie in het beslag nooit boven het rookpunt uitkomen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.