Verschil gewone olijfolie en extra vierge

Gewone olijfolie wordt gemaakt door olijfolie te zuiveren met hitte en chemicaliën. Dit heet raffineren en daardoor krijgt de olie een neutrale smaak en geur.

Dit proces is nodig omdat de olijven die gebruikt worden voor gewone olijfolie op de grond zijn gevallen, onzuiver of oud zijn. Slechte geur en smaak worden zo verwijderd. Door na het raffinageproces een beetje extra vierge olijfolie toe te voegen kan het verkocht worden voor consumptie en mag het de naam olijfolie dragen, terwijl vroeger van deze olijven lampenolie werd gemaakt. Deze olijfolie wordt in de supermarkt vaak verkocht als 'mild’, ‘classico', 'traditionele’ of ‘klassieke’ olijfolie. Nieuwsgierig? Kijk de uitzending van Keuringsdienst van Waarde terug van 5 februari 2024 op NPO Start.

Extra vierge olijfolie is de hoogste kwaliteit olijfolie. Het wordt koudgeperst uit vers geplukte olijven, binnen 24 uur verwerkt, zonder verhitting of chemicaliën. Zo blijven alle smaken, geuren en gezonde stoffen behouden, zoals antioxidanten en vitamine E. De smaak is fruitig, vaak licht bitter of pittig. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.