Citroencake met extra vierge olijfolie. Luchtig, sappig en makkelijk te maken. Olijfolie geeft de taart een zachte structuur en een subtiele smaak.

 

Ingrediënten

  • 200 g rietsuiker
  • 3 eieren
  • 150 ml extra vierge olijfolie Arbequina
  • 120 ml melk
  • 250 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder (16 g)
  • rasp van 1 citroen
  • sap van 1 citroen
  • snufje zout

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C (hetelucht). Vet een cakevorm of springvorm van ca. 22 cm licht in met olijfolie. 

  2. Klop de eieren en suiker in een grote kom luchtig, tot een bleek en romig mengsel.

  3. Voeg de 150 ml olijfolie, melk, citroenrasp en citroensap toe, meng goed.
  4. Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven het mengsel en spatel het er voorzichtig door tot een glad beslag.
  5. Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  6. Bak de cake 35–40 minuten in het midden van de oven, tot hij goudbruin is en een prikker er schoon uitkomt.
  7. Laat afkoelen op een rooster. Bestuif met poedersuiker en serveer met wat verse bessen als je wilt.

Wist je dat

Als de oven op 175 °C staat wordt de olijfolie in de cake zelden heter dan zo’n 100–120 °C tijdens het bakken. In het beslag zit veel water (melk, eieren, citroensap). Het water in het beslag begint te verdampen zodra het wordt verhit. Zolang er nog water aanwezig is, houdt het verdampende water de temperatuur van het beslag rond het kookpunt van water op ongeveer 100 °C.
Dat komt omdat verdampen veel energie kost en die energie gaat eerst in de verdamping zitten, waardoor de temperatuur niet veel verder stijgt. Pas als bijna al het vocht uit het beslag verdwenen is (bijvoorbeeld bij het korstje bovenop), kan die temperatuur lokaal hoger worden. 120–130 °C aan de buitenkant, maar de binnenkant van de cake blijft meestal onder 100–110 °C zolang er nog vocht in zit. Dus zelfs als de oven op 175 °C staat, zal de olijfolie in het beslag niet boven het rookpunt uitkomen.