Honing die versuikerd is, wordt ook wel gekristalliseerde honing genoemd. Dit is een natuurlijk en normaal proces dat ontstaat doordat de suikers in de honing na verloop van tijd kristallen vormen. Dus dit betekent niet dat de honing bedorven is of van mindere kwaliteit. Het is juist een kenmerk van pure honing.

Alle pure, onvervalste honing zal uiteindelijk kristalliseren. Dit is afhankelijk van de bewaartemperatuur en de verhouding glucose en fructose in de honing.
Door temperatuur
In de bijenkast zorgen de bijen voor het ideale klimaat om de honing vloeibaar te houden. Dit is op een temperatuur van ongeveer 35°C. Honing kristalliseert omdat het een oplossing is van suiker in water, waarbij de verhouding suiker hoog is om bij kamertemperatuur opgelost te blijven. Zodra de honing uit de bijenkast wordt gehaald en de temperatuur lager is kan de honing dus gaan kristalliseren. Kristallisatie gebeurt wanneer de glucosemoleculen losraken uit het water en kristallen vormen.
Door van nature meer glucose
Hoe snel echte honing kristalliseert, hangt af van de verhouding glucose en fructose in de honing. Hoe hoger de verhouding glucose tot fructose, en glucose tot water, hoe sneller de kristallisatie gaat. Boshoning/honingdauw kristalliseert over het algemeen minder snel dan bloemenhoning waarin van nature meer glucose aanwezig is.
Wat kan ik doen?
Als je de gezonde eigenschappen, de geur en smaak van honing wilt behouden, moet je het niet verhitten. Zeker niet in de magnetron. Hierdoor gaan deze mooie eigenschappen verloren. Plaats de pot bij de kachel/verwarming of in handwarm water. Dit duurt wat langer, maar dan geniet je wel optimaal van de honing. Of kies voor een langzaam kristalliserende honing. Acasia staat hierom bekend en vaak de donkere soorten of boshoning.
Reactie plaatsen
Reacties